Vannkefir! (lykkemat)
Hjem Add Om meg Kontakt

2

Vannkefir!

Vil du lære hvordan du lager vannkefir? Vel, værsågod! English version here.


Du trenger kefirkorn. Jeg fikk mine av en dame jeg traff på via denne Facbooksiden. Her deler medlemmer kefirkorn og kombucha scobyer eller du kan selv etterlyse hva du trenger. Det er også mulig å kjøpe, da bør du google litt for å finne hvem som tilbyr i nærheten.

Når du har skaffet deg kefirkorn trenger du i tillegg rårørsukker, økologiske rosiner og økologiske sitroner (hvis du ikke får tak i det kan du bruke vanlige, men da må du skjære bort skallet). Ikke bruk stål når du jobber med vannkefir, bruk plast og glass!

1 liter vann

2 ss vannkefirkorn

2 skiver sitron

1 håndfull rosiner

4 ss rårørsukker

Du kan lett doble eller triple oppskriften. Jeg lager gjerne to eller tre liter om gangen.


Fyll alle ingrediensene i en glasskrukke med løst lokk eller et kjøkkenhåndkle over. La stå på kjøkkenbenken eller badet (om vinteren) eller annet rom der det er ca 21 grader, i 24-48 timer. Smak på væsken etter 24 timer for å bli kjent med smaken. Den skal være søtere etter 24 timer enn etter 48 timer da kefirkornene spiser opp sukkeret. Ønsker du en søt smak stopper du fermenteringen en gang etter 24 timer. Ønsker du minst mulig sukker (diabetikere osv) lar du den stå i 48 timer. Jeg anbefaler ikke å la den stå lengere, da blir den surere i smaken og det dannes mer alkohol. 

Under fermenteringen vil du se at rosinene og kefirkornene danser opp og ned i glasskrukken! Det er gøy å se at det er mye liv! Men i begynnelsen vil du nok oppleve at det er relativt stille og at rosinene bare stiger sakte opp og legger seg på toppen. Dette er helt normalt og etter en stund, når kefirkornenen er vant med sitt nye hjem vil det bli mer liv.


Sil av væsken, kefirkornene og rosiner/sitroner. Kefirkornene kan du skylle i kaldt vann og sette en ny runde med en gang. Rosinenen og sitronskivene kastes. 

Nå kan du karbonere vannkefiren for å få bobler. Når væsken er fylt over på flasker lar du de stå med korken på i noen timer på kjøkkenbenken. Hvor lenge de skal stå vil variere. I begynnelsen lot jeg de stå i over 12 timer og gjerne over natten. Men en natt våknet jeg av at det singlet i glass, en av flaskene hadde eksplodert pga trykket! Nå lar jeg de stå i ca seks timer og jeg løfter litt på korken innimellom. Når den er klar oppbevarer du den i kjøleskapet. Hvis du ønsker å tilsette andre smaker og få farge på væsken kan du gjøre det før du tapper på flasker, men atter at du har silt ut kefirkorn og rosin/sitron. Jeg heller væsken over i nye glasskrukker og tilsetter økologiske bær, epler, fersk ingefær, vanilje eller noe annet som frister. La blandingen stå i ca 12-24 timer (med lokket løst på så det ikke begynner å karbonere) og sil deretter av frukten/bærene og hell over på flasker. Med korken godt på lar du flasken(e) stå i noen timer for å opparbeide boblene. 


Angående karbonering; det er ikke altid det blir bobler. Hvorfor vet jeg ikke. Noen ganger blir det masse futt mens det andre ganger ikke dannes noe bobler i det hele tatt. Vannkefir er levende organismer og da må vi bare forholde oss til at de velger litt selv hva som skjer :)

Les mer om vannkefir, historien om disse flotte kornene og hvorfor de er så bra for oss og tarmene våre her!

Lykke til!

  • Kåre Petter Bøen
  07.01.2016 kl.07:41
  Står ingenting om kor mykje korn du bruker pr. liter. 3 ss?
  07.01.2016 kl.09:31
  Kåre Petter Bøen: Du har rett! Tenk at jeg har glemt kefirkornene i oppskriften! Det skal være to spiseskjeer korn pr liter. Jeg legger det inn i oppskriften ASAP! Takk!  Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta