Vannkefir! (lykkemat)
Hjem Add Om meg Kontakt

2

Vannkefir!

Vil du lre hvordan du lager vannkefir? Vel, vrsgod! English version here.


Du trenger kefirkorn. Jeg fikk mine av en dame jeg traff p via denne Facbooksiden. Her deler medlemmer kefirkorn og kombucha scobyer eller du kan selv etterlyse hva du trenger. Det er ogs mulig kjpe, da br du google litt for finne hvem som tilbyr i nrheten.

Nr du har skaffet deg kefirkorn trenger du i tillegg rrrsukker, kologiske rosiner og kologiske sitroner (hvis du ikke fr tak i det kan du bruke vanlige, men da m du skjre bort skallet). Ikke bruk stl nr du jobber med vannkefir, bruk plast og glass!

1 liter vann

2 ss vannkefirkorn

2 skiver sitron

1 hndfull rosiner

4 ss rrrsukker

Du kan lett doble eller triple oppskriften. Jeg lager gjerne to eller tre liter om gangen.


Fyll alle ingrediensene i en glasskrukke med lst lokk eller et kjkkenhndkle over. La st p kjkkenbenken eller badet (om vinteren) eller annet rom der det er ca 21 grader, i 24-48 timer. Smak p vsken etter 24 timer for bli kjent med smaken. Den skal vre stere etter 24 timer enn etter 48 timer da kefirkornene spiser opp sukkeret. nsker du en st smak stopper du fermenteringen en gang etter 24 timer. nsker du minst mulig sukker (diabetikere osv) lar du den st i 48 timer. Jeg anbefaler ikke la den st lengere, da blir den surere i smaken og det dannes mer alkohol. 

Under fermenteringen vil du se at rosinene og kefirkornene danser opp og ned i glasskrukken! Det er gy se at det er mye liv! Men i begynnelsen vil du nok oppleve at det er relativt stille og at rosinene bare stiger sakte opp og legger seg p toppen. Dette er helt normalt og etter en stund, nr kefirkornenen er vant med sitt nye hjem vil det bli mer liv.


Sil av vsken, kefirkornene og rosiner/sitroner. Kefirkornene kan du skylle i kaldt vann og sette en ny runde med en gang. Rosinenen og sitronskivene kastes. 

N kan du karbonere vannkefiren for f bobler. Nr vsken er fylt over p flasker lar du de st med korken p i noen timer p kjkkenbenken. Hvor lenge de skal st vil variere. I begynnelsen lot jeg de st i over 12 timer og gjerne over natten. Men en natt vknet jeg av at det singlet i glass, en av flaskene hadde eksplodert pga trykket! N lar jeg de st i ca seks timer og jeg lfter litt p korken innimellom. Nr den er klar oppbevarer du den i kjleskapet. Hvis du nsker tilsette andre smaker og f farge p vsken kan du gjre det fr du tapper p flasker, men atter at du har silt ut kefirkorn og rosin/sitron. Jeg heller vsken over i nye glasskrukker og tilsetter kologiske br, epler, fersk ingefr, vanilje eller noe annet som frister. La blandingen st i ca 12-24 timer (med lokket lst p s det ikke begynner karbonere) og sil deretter av frukten/brene og hell over p flasker. Med korken godt p lar du flasken(e) st i noen timer for opparbeide boblene. 


Angende karbonering; det er ikke altid det blir bobler. Hvorfor vet jeg ikke. Noen ganger blir det masse futt mens det andre ganger ikke dannes noe bobler i det hele tatt. Vannkefir er levende organismer og da m vi bare forholde oss til at de velger litt selv hva som skjer :)

Les mer om vannkefir, historien om disse flotte kornene og hvorfor de er s bra for oss og tarmene vre her!

Lykke til!

 



  • Kre Petter Ben
    07.01.2016 kl.07:41
    Str ingenting om kor mykje korn du bruker pr. liter. 3 ss?
    07.01.2016 kl.09:31
    Kre Petter Ben: Du har rett! Tenk at jeg har glemt kefirkornene i oppskriften! Det skal vre to spiseskjeer korn pr liter. Jeg legger det inn i oppskriften ASAP! Takk!



    Kommenter her
    Design og koding: Ina Anjuta