lykkemat -
Hjem Add Om meg Kontakt

2

Jeg er en sucker for designsamarbeidene de forskjellige kjedebutikkene gjør med etablerte og hotte designere + kjendiser... Denne gangen er det Olsen tvillingene som gjør en gjesteopptreden hos Bik Bok. Nå har jeg shoppet hos Bik Bok siden jeg var tenåring og det er jo noen år siden... dermed er jeg egentlig way utenfor målgruppen. Men pytt sann, så lenge man kan shoppe på nett så går det så bra :)

Ufattelig nok fikk jeg sms om å hente sendingen på Ljabru! Som dere ser på bildet hadde denne gått fint i postkassen... Men med rosa joggesko og liten vannflaske tok jeg det som en treningstur :)

Vel hjemme og førti minutter med trening (helt passende) fant jeg denne lille sorte saken i pakken. 

Tada! En lekker statementring i gull! Er veldig glad i store ringer og selv om jeg hadde håpet den passet på langfinger (gikk ikke dessverre, var for liten) så er jeg veldig fornøyd. Herligheten kostet 99, men så kom frakt på 49 i tillegg...

Så over til mer viktige saker. Jeg skal lage en oppdatering/oppsummering om hvordan den nye omleggingen av kosthold går her hjemme. Så langt er jeg superfornøyd og kjenner forandringer både på kropp og sjel. Mer om dette i neste blogginnlegg. I mellomtiden anbefaler jeg at dere leser DETTE innlegget på bloggen til Paleoliv.  Jeg kan si meg så enig med Sara, du kjenner det på kroppen når inntaket av feil matvarer får gjort sin skade. I går forsøkte jeg meg på en skål med tyrkisk yoghurt med blåbær og honning. Hadde lest et sted at flere som normalt reagerer på melk ikke reagerer på gresk og tyrkisk yoghurt. Jeg smattet i meg skålen og det smakte helt nydelig. Men etter ca en 20 minutters tid begynte jeg å kjenne meg småkvalm og fikk lettere hodepine. Et par timer senere var det gått over, men jeg vet nå at jeg skal fortsette å holde meg unna  meieriprodukter!

Mona


 

 

  • 0

    Vi har fjernet korn fra maten her hjemme. Men det er virkelig ikke lett. Vi savner begge både pizza, rundstykker og brød, vafler, pannekaker m.m. Jeg synes også det er vanskelig å finne på retter til både frokost, lunsj og middag som kun består av fisk/kjøtt/fugl og grønnsaker. Når jeg nå også har fått kunnskap om at belgfrukter, inkludert soya og peanøtter er like skadelig for tarmen som gluten og laktose, ja da begrenser det seg veldig. 

    Jeg leser med stor interesse bloggen til Pål Jåbekk, han forklarer på en god måte skadene kornet gjør på tarmene og dermed immunforsvaret vårt. 80% av immunforsvaret ligger i tarmene og da sier det seg selv at mange sykdommer og helseplager springer ut fra et skadet fordøyelsessystem. OBS! Man kan faktisk ha skader i tarmen og fordøyelsessystemet selv om man ikke er plaget med magevondt...

    Jeg anbefaler virkelig at dere leser dette innlegget HER og dette HER

    Nå har jeg forsket en del på nett og funnet frem til flere som anbefaler bløtlegging av korn for å gjøre denne mer opptakelig i tarmen samt frigi næringstoffene som er i kornet. Bløtlegging av korn og nøtter var helt vanlig før i tiden og noe man visste måtte gjøres for at tarmen skulle klare å prosessere disse. En god brødoppskrift fant jeg HER og satte i gang med en brøddeig i går.

    Klikk deg gjerne inn på linken for oppskriften selv om du ikke skal bake akkurat nå, her forklares det nemlig på en god måte hvorfor bløtlegging og langtidsheving er et poeng.


    Ett stykk ferdig langtidshevet brød! Jeg skuffet ingrediensene i en bolle, eltet lett sammen og satte bakebollen med lokk på varmekablene på badet over natten. Deigen ble satt kl 19 og gikk i ovnen ca kl 11 dagen etter. Jeg halverte oppskriften og bruket ca 1/3 fint speltmel og 2/3 sammalt speltmel. Jeg smurte en brødoven lett med Brimi smør og bare hlte deigen oppi. Enkelt og greit! Brødet smaker godt, til og med datter syntes det var spiselig! Det er en seier, hun har normalt sterk vegring mot brød som er grovere enn loff :) Nå har jeg skåret opp hele brødet i skiver og fryst den to og to. I kveld setter jeg en deig med kun finmalt speltmel, så får vi se om loffen også faller i smak. Brød skal uansett ikke bli en stor del av vårt kosthold, men noen ganger er det kjekt å ha tilgjengelig i frysern. Fremtidige prosjekter på bakefronten er pizzabunn, foccacia og vaffelrøre.



    Brødskive med blåbærsyltetøy! Sukkefritt naturligvis...

    Så for å svare på overskriften - korn er fortsatt noe vi skal unne oss i ny og ne, men bestevenner, det er vi ikke. For å sitere Pål Jåbekk: "Bløtlegging er helt greit det, og kan fjerne fytinsyre, men jeg skjønner ikke hvorfor noen skulle orke  bruke så mye tid på en så dårlig matkilde" - Hehe.... Han har ett poeng, men godt er det!

     

     

  • 0

    Hei!

    Etter en tids pause på bloggen er jeg nå tilbake. Sommeren har jo vært helt fantastisk med sol omtrent hver eneste dag! Dette trengte vi! Jeg og datter er fortsatt flinke til å spise riktig og fylle på med en del tilskudd. Tislkuddene tenker jeg at vi sakte faser ut etterhvert som vi får stablet formen på plass. Fortsatt gjenstår det å avvenne datter for sukker. Det tar tid! Jeg er omtrent sukkerfri på heltid nå, har ikke spist noe med sukker i på ca tre måneder. Heia meg! Det går overraskende bra, ikke minst fordi jeg passer på å ha gode alternativer når behovet for noe søtt melder seg... Og det gjør det jo! Jeg har nevnt i et innlegg tidligere at jeg leser en blogg som legger ut mange utrolig fristende oppskrifter på sjokoladekonfekter uten sukker og med gode ingredienser. Mjuuugly´s blogg finner du HER. En superfavoritt som jeg har laget flere ganger og som ALLE jeg har tilbudt denne til, liker, er Bounty. Stor favoritt hos datter også. Oppskriften finner du HER



    I samme runde som jeg laget Bonty i forigårs så forsøkte jeg meg også på marsipan. Jeg har laget denne en gang tidligere, men da med mandler jeg selv hadde kvernet og som ikke ble fint nok malt... Denne gangen brukte jeg pose med finmalt mandel fra helsekosten. De ble kjempegode! Bildet øverst til venstre viser ingredienser til marsipankulene. Oppskriften er også fra samme blogger og finnes HER. Jeg brukte ikke konditorfarge eller kanel i marsipanen. Da jeg heller ikke hadde appelsinjuice i kjøleskapet brukte jeg tilsvarende mengde med utblandet Lerum appelsinsaft. Det fungerer fint, og den lille smaken av appelsin er veldig god i marsipanen. Bildet under viser ingrediensene til Bountysjokoladen. Alt er kjøpt på Life og Meny bortsett fra sjokoaden og kokosoljen som jeg har kjøpt på Nordstrand Kiropraktorklinikk. Men du får kjøpt tilsvarende også på helsekosten... Bildet nederst til venstre er av Bountymassen når alle ingredienser blandet. Mens det store bildet til høyre viser ferdig resultat. Både Bountysjokoladen og marsipanen er enkle å lage. Men det tar litt tid. Begge deler skal fryses ned før de dyppes i sjokolade og her lønner det seg å gjøre akkurat dette og ikke kutte dette trinnet for å spare tid! I oppskriften på Bountysjokoladen står det at du skal klemme ned massen i en form og skjære i biter når den er frossen. Det anbefaler jeg ikke, massen sprakk flere steder og jeg satt igjen med en del løse småbiter. Jeg former massen til litt avlange "kubber, mye lik den formen på original Bounty, og fryser deretter ned i en plastboks der jeg har stablet bitene med plastfolie mellom lagene. Her er bilde



    Det ble ca 23 biter Bounty og da har jeg en ukes tid i kjøleskapet når jeg er fysen på noe godt. Prøv selv, og kom gjerne med en tilbakemelding når du har prøvd :)

    Klem Mona

     

  • 0

    Detter er egentlig en liten test. Innlegget er laget på mobilen, vil sjekke hvordan det blir. Her ser dere gårsdagen og dagens lunsj og middag

    Øverst til venstre er fredagens lunsj med hjemmelaget roastbeef med urter, salat og tomat. Bildet øverst til høyre er fredagens middag; kjøttboller av kalvekarbonadedeig, risnudler, tomatsaus ( laget med knuste tomater på boks, litt hvitløk og chili samt himalayasalt og paprikakrydder) og litt ovnsbakt brokkoli.
    Nederst til venstre er dagens lunsj, kjøttboller som var igjen fra i går og ovnsbakt brokkoli og tomat.
    Siste bilde, nederst til høyre er dagens middag; stekt kyllingbryst ned grillkrydder, ovnsbakte søtpoteter, lett dampet grønnkål og grønn salat med paprika og vårløk. Når jeg steker bruker jeg alltid kokosolje! Ellers heller jeg ofte og mye olivenolje over maten.

    Håper dere finner litt inspirasjon!
    Klem Mona

  • 2

    Jeg har nevnt i et tidligere blogginnlegg at Paleomåten å spise på tiltrekker meg. I det store og det hele handler det om å spise ren mat. Aller helst økologisk. Det er en, for oss, ikke helt ukjent måte å spise på. Jeg har stort sett altid laget middag fra bunn. Det vi nå gjør er å kutte "sidematen", dvs ris, nudler, pasta, poteter, melkebaserte sauser etc. Og vi kutter den tradisjonelle frokosten og lunsjen basert på mel, korn og melkeprodukter. Jeg startet prosessen "bli frisk med mat" tidlig i våres. Da kuttet jeg sukker og karbohydrater. Dette har gått overraskende lett! Men da jeg fikk påvist antistoffer i blodet startet den virkelig store omveltningen. Jeg VIL IKKE bli kronisk syk. Jeg er villig til å gjøre ganske mye for å unngå det. Derfor er motivasjonen på topp. Samtidig blir jeg jo ganske engasjert i saker som opptar meg, og nettopp nå er den kunnskapen jeg begynner å tilegne meg om hvor mye skader feil mat kan gjøre, noe jeg brenner for! Omleggingen er jo noe jeg/vi skal følge resten av livet, og dette vil ta tid. Det er viktig tror jeg å både finne sin motivasjon og deretter være tålmodig med seg selv. Rom ble ikke bygget på en dag. Samtidg er det flere veier til Rom og det betyr ar du må finne hva som fungerer best for deg. Jeg anbefaler virkelig at dere leser om Paleo her

    Sara skriver om mat og livsstilen hun og den lille familien på tre har. Hun skriver bra og med en liten humoristisk snert. Jeg har lest noen Paleoblogger fra menn, men de er veldig strenge med kostholdet sitt. Tror menn fint kan leve uten godteri og søtsaker, men det kan vel de færreste kvinner! Derfor trenger vi gode løsninger for hva vi skal kunne "kose" oss med. Sara har flere av disse. Jeg har også en annen blogg som leverer de beste godisoppskrifter, nesten Paleo-style, kommer i et annet blogginnlegg. Jeg anbefaler at dere leser om 30 days challenge, det er strenge 30 dager med full fokus på Paleo. Som Sara skriver så vil du etter de dagene kjenne en stor endring i kroppen, og det vil være en fin motivasjon videre. 

    Her er gårsdagens og dagens frokost - Paleo-style!


    Oppvarmet ferdiggrillet kylling med salat, oliveonlje og himalayasalt. Jeg har kjøpt en haug ferdiggrillede kyllinger på tilbud på Spar og fryst ned. Perfekt å tine i kjøleskapet over natten!


    Pillede, frosne reker med avocado, tomat og paprika. Med olivenolje og himalayasalt. Samme som i går....

    Håper dere blir inspirert og motivert! Nå drar datter og jeg til Sverige for å fylle frysern. Jeg håper de har et utvalg økologisk kjøtt, rapport kommer :)

  • 2

    Nå skal jeg vise dere det aller første kostetilskuddet jeg startet med for litt over en uke siden. Jeg har, etterhvert som jeg har forsket på nettet, landet på at det først og fremst er maten og ikke tilskudd og vitaminer som skal gjøre kroppen frisk. Men samtidig trenger den nå et stort puff i riktig retning. Kiropraktoren min snakket varmt om Sun Chlorelle og etter å ha lest om denne ble jeg overbevist om at denne måtte både jeg og datter ha. På grunn av utbruddene til datter har hun foreløpig ikke startet på denne - det er et uendelig antall andre kosttilskudd hun spiser pr dag i tillegg til de homeopatiske medisinene. Straks vi er nede på et lavere nivå skal hun også få Sun Chlorella.

    Man skal ta 15 tabletter hver morgen på tom mage for å få en full effekt av rensingen. Chlorellaen sørger for en efektiv avgiftning av kroppen, samtidig som den tilfører en mengde næringsstoffer. Les mer her

    Jeg kjøpte første eske på helsekosten, da valgte jeg 300 tabletter til den nette sum av 310 kroner. Dyrt, jepp! Men dette er en kur man kan bruke for en periode. Men jeg har også hørt om flere som tar denne fast, her får man bare gjøre en vurdering. Jeg fant en norsk nettbutikk som selger pakken med 1500 tabletter til kr 999. Det blir jo noen kroner spart. Har nettopp bestilt to esker, en til meg og en til mamma :) Nettbutikken finner du her.

    Lykke til med avgiftningen!

    Klem Mona

  • 0

    Da var dagens middag fortært, og jeg var veldig spent på om dette falt i smak hos frøkna. Jeg elsker Thaigryter, men har hittil kun laget det når datter ikke skal ha middag. Denne retten er sterk, men utrolig god, lett å lage og heldigvis likte datter den også! Hun måtte riktignok drikke to store glass med vann underveis, men det anser jeg som bonus :)

    Her er datter sin tallerken, hun får ris i tillegg og litt mindre brokkoli. Faktisk bare en... som ikke ble spist....

     


    Her er min tallerken, uten ris, men desto mer brokkoli. Det ble påfyll til oss begge :)

     

    Og sånn lager dere denne enkle, sunne og gode retten:


    Til to personer brukte jeg følgende:

    i boks kokosmelk (inneholder kun det gode mettede fettet vi trenger! Spesielt når vi spiser lavkarbo)

    2 spiseskjeer rød curry paste. Dere finner denne i de fleste matbutikker, muligens ikke den samme som er avbildet, men velg thai og ikke indisk...

    2 kyllingfileter i biter

    2 gulrøtter i staver (jeg deler en gulrot i tre og deretter i staver

    1/2 brokkolibunt oppdelt i buketter

    Slik gjør du:

    Finn frem en kasserolle og var opp en spiseskje kokosolje (ikke kokosmelk, men olje. Fåes kjøpt i helsekosten. Et MÅ HA produkt i skapet.

    Tilsett 2 spiseskjeer med curry paste og rør rundt i ca 30 sek

    Tilsett boksen med kokosmelk og bring til oppkok

    Tilsett kyllignfileten, du trenger ikke brune i forkant

    La gryta stå og putre i ca 20 min

    Tilsett gulrøttene og la putre i ca 10 min før du har opp i brokkolien de siste fem minuttene.

    Server med ris hvis ønskelig (jeg har lest at Paleodietten kan akseptere ris, men da den hvite! Mer om dette i et innlegg om Paleo)

     

    Bon apetite!

     

  • 0

    Hei! I min research på nettet har jeg samlet meg enorme mengder med informasjon om matintoleranse, lekk tarm (ja, jeg vet.. lite sexy navn) og konsekvenser man kan få på sikt. Det er skremmende hvilke konsekvenser som kan oppstå dersom kroppen får mat den ikke tåler. For min datter så vi dette krystallklart forrige uke da utslettene begynte å boble opp over hele kroppen. Heldigvis fikk jeg hastetime hos en homeopat i området og fikk hentet homeopatiske medisiner raskt. 

    Men først til dagens frokost/lunsj. Jeg var ikke særlig sulten i dag så jeg startet dagen med en latte med mandelmelk. Deilig! Er så glad for at jeg fant ut at man kunne lage denne melken, også så lett det er! Skummer bra i melkeskummeren også :) Rundt kl 14 (!) laget jeg meg denne deilige retten:

    Jeg kjøpte frosne reker på kiwi i går og lot de ligge i kjøleskapet for å tine. I dag var de perfekte, i tillegg skar jeg opp en avocado, litt paprika (godt med noe som knaser) og små plommetomater. Så helte jeg litt olivenolje, skviset litt lime og drysset litt himalayasalt på toppen. Deilig!

    Så over til de nyttige linkene. Først bør dere lese en tekst som jeg har funnet på mange homeopatiske nettsider samt hos flere bloggere. Klikk her

    Deretter kan dere lese to artikler i Tidsskriftet for den norke legeforening hvordan legene forsker på tarmen og konsekvenser dersom man har lekk tarm/matintoleranse.  Her og her

    Hva mener dere? 

    Klem Mona

     

     

  • 2

    Endelig er bloggen på plass. Det har tatt litt tid med å bestemme navn og design på bloggen... Jeg er jo en liten estetiker og da må rammen rundt bloggen være på plass før jeg kan starte med innleggene.

    Lykkemat skal være en blogg der vi sammen kan finne frem til gode matretter, tilberedningsmåter og ikke minst finne snack og godteri vi kan nyte mens vi blir friske. Jeg har googlet og lest så øyet har blitt stort og vått om hvordan maten vi spiser påvirker oss og helsa vår. Her hjemme har vi den siste tiden fått klar melding om at kostholdet må legges om for at vår livskvalitet skal være god. Stakkars lille M som har lidd seg gjennom dager med kraftig hudutslett som både har klødd og verket. Nå er heldigvis utbruddene på vei tilbake, de siste vannblemmene har sprukket, så nå er det bare den nye huden under som klør.. Vi kom oss en liten tur ut i dag for første gang på en uke, regner med at det nå skal bli deilig sommerferie fremover. 

    Jeg har tatt bilder av maten jeg har spist den siste tiden. Legger ut etterhvert til inspirasjon. Her er f.eks dagens middag:

     
    Hjemmelaget hamburger (kjøttdeig, hvitløk, chili, paprika, olivenolje, Himalayasalt, pepper og paprikakrydder) med stekt champignon, stekt paprika, ovnsbakt søtpotet, bacon og tomat! Nam!

    Jeg og lille M har nå kuttet melk og hvetemel fra kostholdet. I tillegg kutter jeg helt alkohol, sukker, egg, nøtter og korn, men lille M er ikke helt der ennå.... Jeg heller i grunn mot Paleo-måten å spise på. Paleo kalles gjerne også steinalderdietten og går ut på å spise ren, naturlig mat som kjøtt, fisk, fugl, grønnsaker, litt frukt, fett i form av avocado, kokos og olivenolje. Det høres snevert ut og er kanskje det også, jeg er ikke helt trofast faktisk. Har funnet en blogg som tilbyr uendelig mange digge oppskrifter på sjokolade og godis. Jeg deler etterhvert som jeg prøver meg frem! Jeg har også kjøpt inn et stort utvalg kosttilskudd og vitaminer til lille M og meg. Blir et eget blogginnlegg, for vi snakker mange bokser!

    Så en liten obs! til dere som leser; Jeg har gitt dere adressen til bloggen og tanken er at vi deler erfaringer og kanskje etterhvert oppskrifter fremover. Men siden alt dette foregår på nettet så må vi regner med at andre også kommer til å lese på bloggen, det kan sikkert være hyggelig, kanskje kan flere dele sin erfaring med oss. Vil bare at dere tenker dere om før dere deler privat informasjon :)

    Da var første innlegg publisert, mange flere kommer!

    Klem Mona

  • Kategorier

    Arkiv

    Siste innlegg

    bilde