lykkemat -
Hjem Add Om meg Kontakt

0

Basilikum er en herlig krydderurt. Hvem har vel ikke smakt den velkjente forretten tomater med mozarella og basilikum. Eller hva med Pesto! Men visste du at basilikum er proppfull av godsaker?

Basilikum lukter utrolig godt! Denne lille frosken er enig... :)

Basilikum er rik p B-vitaminet folat, vitamin C og vitamin K som er et litt vrient vitamin f i seg, men som er superviktig for bygge opp skjelettet. I tillegg er den en god kilde til vitamin A i form av betakaroten, magnesium og jern og regnes som anti innflamatorisk.

F andre krydder kan sies vre s innholdsrik p vitaminer og mineraler som basilikum og den anses vre p topplisten over sykdomsbekjempende kryddere sammen med hvitlk og oregano. Les bare hva Bama skriver om basilikum p sin nettside:

"Nr det gjelder basilikum, tyder ny forskning p at den har kreftbekjempende egenskaper. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye rde blodlegemer, men ogs for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Vitamin C er et kjent vitamin og kan vre gunstig for forebygge forkjlelse, men ikke minst for styrke immunforsvaret, bedre jernopptaket og hjelpe kroppen i kampen mot frie radikaler fra ryk, forurensing og stress. Vitamin K er avgjrende for at blodet vrt skal levre seg normalt ved bldninger, men det har ogs vist seg vre ndvendig for sikre en normal beindannelse, og kan vre en innfallsvinkel i kampen mot beinskjrhet. Betakaroten omdannes til aktivt vitamin A i kroppen vr og utfrer der de samme oppgavene som vanlig vitamin A. Vitamin A styrker kroppen mot infeksjoner, celledelingen gr normalt og vi fr et godt mrkesyn. Jern er et nringsstoff som barn og kvinner i fertil alder lett kan f litt lite av. Dette sportstoffet er viktig for dannelse av de rde blodlegemene som frakter oksygen til alle cellene i kroppen. Magnesium er et viktig mineral i skjelettet vrt, men det srger ogs for at musklene slapper av nr de skal. Magnesiumrike matvarer er fint dersom man har leggkramper."

Her er det ingen tvil! Rask med deg en potte basilikum neste gang du er i butikken!

Mona :)

  • 5

    Jeg har altid vrt en stor fan av neglelakk. For oss som bor her i nord, hvor vi store deler av ret er pakket inn i varme klr, er neglene en fin liten detalj fargelegge. En rimelig accessoir kan man si. Men visste du at neglelakk inneholder mange stoffer som ikke er heldige f i kroppen? Selv om neglene er harde betyr ikke det at de ikke slipper igjennom skadelige stoffer.

    Zoya er en neglelakk som ikke inneholder formaldehyde, tullene, DBP og kamfer. Kamfer er spesielt viktig unng for gravide og sm barn. Les mer p nettsiden til importren - phika.no.

    N nrmer det seg hst og de sarte rosa og beige fargene blir byttet ut med dype og mrke nyanser her hos meg. Denne er en favoritt. Den heter Petra og jeg kjpte den for et par r siden s jeg vet ikke om fargen finnes i utvalget til Zoya mer.

    Det er viktig bruke underlakk nr du legger neglelakk, bde for beskytte den naturlige fargen p neglene dine, de kan fort bli gule, men ogs for sikre holdbarhet p lakken. Ikke noe er mer irriterende enn en lakk som skaller av dag 2!

    Jeg m kjpe underlakk fra Zoya, men inntil da s bruker jeg Essie sin "Fill the gap", den er super dersom du har hakk eller riller i neglen. Overflaten glattes ut og ser bedre ut med neglelakken over.

    Overlakk er like viktig for herde overflaten s du slipper riper og hakk. Denne fra Essie gir ogs mye glans, og det liker jeg. Essie "Let it shine"

    Voila! Lakk som matcher iPad-coveret fra Cubus. Med frysern full av kraft og mrke gr/lilla negler er jeg klar for hsten!

    Mona :)

  • 1

    Frokost er alltid en god start p dagen :) Salat av spinatblader, avocado, pinjekjerner, noen blader basilikumog en skvis med sitron og en god dsj olivenolje sammen med rester fra grsdagens middag (kjttdeig med tomatsaus) ogtoppet med noenbiter fetaost, smaker himmelsk!

    f

    God frokost:)

    Marit



  • 0

    Her er oppskrift p en enkel, god og sunn salat som egner seg godt bde til lunsj og middag. Her kan du ogs gjerne bruke kjttrester fra dagen fr. Jeg hadde ca 120 g Entrecote fra middagen dagen fr som jeg har brukt i denne retten. Quinoa er et fr som minner litt om en krysning av ris og couscous og er proppfull av proteiner! Den er ogs en god kilde til fosfor, jern, magnesium, vitamin A, E og B. Den inneholder dessuten mye sunt fett. Det er viktig at Quinoaen skylles godt for fjerne saponinen som beskytter fret mot bli spist av insekter. Jeg skyller Quinoaen i vekselsvis kaldt og varmt vann, ca 4 ganger og i ca 30 sek p hver temperatur.



    Oppskriften er fin til n stor porsjon, s er det bare gange opp i forhold til hvor mange du lager til :) Slik gjr du:

    1 dl Quinoa

    2dl Vann

    Start med skylle Quionaen godt. Kok opp vannet og hell i Quinoaen. La denne koke p middels varme i ca 10-12 minutter. Flg med mot slutten s den ikke setter seg fast i bunnen.

    Kutt opp i passende biter:

    4 cherrytomater

    2 soltrkede tomater

    En passende porsjon fetaost

    5 basilikumblader

    Kutt opp kjttet i munnfullstore biter

    Nr Quinoaen er ferdig kokt blander du alt godt sammen og legger ut p en tallerken. Jeg liker at alle ingrediensene er kalde bortsett fra Quinoaen. Men du kan ogs fint lage denne kvelden i forveien og ta med som lunsjmat. Eller du kan bruke kjtt du steker opp samtidig hvor bde Quinoaen og kjttet er varmt - smak og behag :)

    Hell litt olivenolje over og str p litt Himalayasalt, pepper og pynt gjerne med noen basilikumblader og server!

    Mona :)

  • 0

    Er du redd for bruke krydder og urter? Ikke vr det, det er utrolig godt for deg! De mest ivrige lager egne krydderblandinger og fyller tomme gelatinkapsler som de tar som tilskudd. Jeg er ikke helt der enn, men hvem vet? Frst og fremst er krydder og urter bra for foryelsen og magesyren, men de forskjellige krydderne gir deg ogs flere fordeler.

    Urter og krydder gir dessuten en god smak p maten, bde varme og kalde retter. Tomater med basilikum for eksempel! Eller masse pepper p biffen.... Ingefr i teen, eller kanel p kaffelatten.

    Siden det er s mange bruksmuligheter og ikke minst godsaker i krydder/urter s ville dette blogginnlegget blitt milelangt hvis jeg skrev om alle. Derfor deler jeg opp i flere innlegg. Dagens krydder er Pepper!



    Pepper - Det sorte pepperet kommer opprinnelig fra India og slo for alvor gjennom i Europa under middelalderen. Da frst og fremst brukt for kamuflere drlig kjtt og fisk. Siden det ble s utbredt ble det kalt "fattigmannskrydderet". I dag er det vel knapt noen husholdning som ikke har pepper i krydderhyllen. Vi stormer n inn i friklsesongen og her er hele pepperkorn et must :)

    Helseeffekt - Nyere forskning viser at pepperet inneholder bioaktive stoffer. Tradisjonelt har urtemedisinen benyttet pepper for bedre fordyelsen (kvalme, diar, oppblsthet, drlig matlyst) samt for forebygge eller helbrede forkjlelse. En teskje pepper og varm honning i teen vil virke slimlsende og dermed lse opp tett nese.



    Cayennepepper - Kommer opprinnelig fra Mexico. Planten er i slekt med paprika, chili og jalapeno og er den sterkeste av disse. Cayennepeper bukes typisk i mexicanske matretter og ogs i tomatbaserte retter som kjttsaus til pasta og lasagne samt bacaloa etc.

    Helseeffekt - Cayennepepper inneholder rikelig med A-vitaminer, B6, C og K-vitaminer og er kanskje aller mest kjent for den positive effekten den har p forbrenningen! Mange av dere har sikkert hrt om cayenne-kuren, eller lnnesirup-kuren? Jeg forskte meg litt p den for ca 12 r siden, skulle bli kvitt litt mamma-tillegg. I en periode p mer enn tre dager skal man kun drikke en blanding av vann med cayennepepper, lnnesirup og skviset sitron. Ikke noe annet! Jeg holdt ut i litt over ett dgn, kom hjem fra en heftig dansetrening p Elixia og skalv som et aspelv. Da var det bare dytte s mye mat jeg klarte p kort tid ned i kroppen. Ikke prv dette! Derimot er det bare kjre p med cayennepepper i matlagingen!

    I tillegg viser kliniske studier at cayennepepper har god effekt p magesr ved at denne dreper bakterien som forrsaker magesret.

    Kjr p med pepper og cayennepepper! Bde maten og du har godt av det :)

    Mona

  • 4

    Jeg ble hentet av Marit og Tuva (Setter) kl 9 i dag og vi satte kursen mot stmarka. Det var lite antydning til sol, men i lpet av turen, p ca to timer, ble etterhvert himmelen bl og sola skinte som bare det! Tuva er oppnevnt til vr personlige trener, med den farten hun holder oppover blir vi ndt til holde et bra tempo :)

    Kom igjen da dere....

    Mlet er Lillevann, en idyllisk liten plass like ved stmarkskapellet.

    P turen tilbake kom vi over denne lille saken


    Rosa sopp! Hva tror dere? Er det fluesopp?

    Vel hjemme laget jeg meg en tallerken med langtidshevet brd som jeg ristet i brdristeren, oppskrift HER, med crispsalat, cherrytomater, Jacobs' Fetaost, litt fersk bailikum og olivenolje.



    Jeg krydret med Himalayasalt og et Italiensk krydder jeg har kjpt p Iherb, kologisk og ikke bestrlt! Finnes HER

    N skal jeg restituere litt p sofaen fr det blir en runde med konfektbaking. Jeg er helt avhengig av ha hjemmelaget Bounty eller marsipankuler som jeg kan spise etter mltid for dempe stsuget. Det suget tror jeg altid kommer til vre der, men jeg trenger ikke sukker, bare noe som er litt stt og godt. Og Bounty og marsipan er jo nettopp det, ogs s mye sunnere!

    Mona :)

  • 0

    Hurra! Jeg er s heldig f med meg Marit og vi skal ha en fast mandagsserie der vi lager herlig og sunn lunsj/middag! Jippi! I dag dro vi avgrde til Jacobs p Holtet og planen var at vi skulla lage fersk tunfisk og stpotetmos. Men tror du de hadde fersk tunfisk? Nope... Dermed mtte vi vende oss til mannen bak fiskedisken - "Hva er godt?"

    Til svar fikk vi Rdspette, det var hans favoritt! Hverken Marit eller jeg har noen erfaring med Rdspette, men den utfordringen tok vi... :) For tease dere litt, her er ferdig resultat:

    Her er rvarene vi kjpte inn: Rdspettefileter, basilikum, asparges, babyspinat, pinjekjerner, sitron evnt lime. Fra fr hadde vi parmesan, hvitlk, olivenolje, salt og pepper.

    Vi startet med lage pestoen. Vi brukte en potte basilikum ( som er rik p en mengde godsaker, blant annet vitamin K, magnesium og antioksidanter), en pose pinjekjerner, ett fedd hvitlk, en kvart sitron og en god klunk olivenolje. Prv deg frem med litt og litt olivenolje mens du mikser i en god blender.


    Konsistensen p pestoen skal vre kremete og fyldig slik at den ikke renner.

    Da er vi klare for begynne med fisken! Vi la en filet p en fjl og la p et lag basilikum toppet med en god klatt pesto.



    Vi rullet sammen filetene og la de p en damprist over kokende vann. Vi lot det dampe i ca 8 minutter, flg med, nr fisken er hvit og den lsner fint fra hverandre er den klar.



    Mens fisken dampet; brakk vi av den nederste delen p aspargesen, den knekker naturlig der det er riktig , vi har ogs valgt skrelle av de sm "tappene" langs roten p aspargesen. Deretter slapp vi de ned i kokende vann i ca ett minutt. Nr de er ferdig kokt er det viktig bremse ned kokeprosessen, ha gjerne klart en bolle med kaldt vann med isbiter i.


    S la vi ut babyspinat p en tallerken, krydret med salt og pepper og en dsj olivenolje, litt pesto p siden og noen bter med sitron for smaken og pyntens skyld ;)


    Voila! Ferdig resultat!


    Jentene som kan det kose seg! Ikke bare smakte maten utrolig godt, vi tillot oss et glass eller to med Prosecco ogs. Hurra for mandagsinspo!

    Ha en flott mandag!

    Marit & Mona

  • 0

    God morgen!

    Jeg forsker s godt det lar seg gjre og f til litt enkel trening hver dag. Jeg kan fortsatt ikke trene hardt, men en 25 minutters yogaseanse eller en tur i marka funker fint. I dag fikk jeg avgrde datter til skolen og la ut yogamatten (er ikke yogamatte, men en strandmatte... ;)) fr jeg rakk ombestemme meg.

    Denne DVD'en kjpte jeg for mange r siden, men den er veldig bra. De har delt opp i tre seanser i tillegg til en introduksjon. En seanse er p ca 25 minutter. Jeg holder meg stort sett til den som handler om ro og avslapping. Kroppen fr virkelig strekt p seg og jeg blir minnet p riktig pusteteknikk. Anbefales!

    N drikker jeg et stort glass vann med et dryss av Himalayasalt og litt skviset lime men jeg skriver dette innlegget. Forfriskende og godt! Salt er viktig for oss, men da havsalt. Jeg har lest meg opp til at Himalayasalt egentlig er noe jleri og vanlig havsalt like bra og mye billigere, men n har jeg en gang kjpt denne pakken og det er noe med rosa salt ;)

    Ha en flott uke!

    Mona

  • 0

    Fortsatt god sndag godtfolk!

    Kakene/kjeksene som jeg har bakt er n ferdige. Det var ikke en vrien oppskrift, og lage deigen/rra gikk kjapt. Men disse skal st i ovnen i ca 3 og en halv time... Bare snn for advare.

    Jeg hadde eggehviter fra 5 eller 6 egg som jeg har oppbevart i en glasskrukke som tidligere inneholdt kokosolje. Kjenner jeg blir mer og mer husmor som vasker og tar vare p glass og kartonger :) Men n nr jeg planlegger mat og lager s uendelig mye mer fra bunnen av s trenger man gode oppbevaringsbeholdere. Og resirkluering er jo positivt ;)

    Eggehvitene ble pisket med et dryss himalayasalt til de er skummete og hvite. S tilsatte jeg tre spiseskjeer med fiberhusk og to spiseskjeer med kakaopulver. dette rrte jeg litt inn fr jeg pisket det godt inn med miksmaster. S tilsatte jeg fire drper med stevia uten smak og tre drper stevia med english toffee. Begge fes kjpt i helsekosten og p iherb. HER er den med english toffee. Til slutt helte jeg ca en dl akasie honning i en strle men jeg mikset det hele sammen.


    Rra blir seig og lys sjokoladefarget. Jeg fylte en sprytepose og sprutet ut passende kaker/kjeks p et bakepapir jeg penslet med itt ghee (klarnet smr) for sikre at kakene/kjeksene ikke sitter fast i bakapapiret. Jeg trodde de kom til flyte mer ut og beregnet derfor god plass i mellom hver bit, men det er ikke ndvendig...

    S er det inn i ovnen p 140 grader i 30 minutter. Deretter skrues varmen ned til rundt 80/90 grader og kakene/kjeksen skal st i tre timer til! Jeg har funnet oppskriften (som jeg har modifisert litt) p Kraftmamma.no. En blogg jeg virkelig anbefaler! Her finner jeg mye inspirasjon og ikke minst kunnskap om ernring og tradisjonskost.



    Ferdig resultat! Ser muligens ikke s veldig innbydende ut... Jeg er ogs usikker p om de er verdt tiden det tar lage. En venninne kom innom og fikk prvesmake, og vi er i grunn enige om at hvis jeg skal lage denne en gang til s er det verdt putte noen godsaker inni. Br eller ntter eller mrk sjokolade kanskje. Men det viktigste er om datter liker, gjr hun det s har vi nok et sunt alternativ sende med i matpakken eller bare som snack p kvelden.

    Nyt resten av sndagen!

    Mona :)



  • 2

    God sndag!

    Datter og jeg var p rets frste friklmiddag i gr. Fantastisk godt og all re til kokken. Jeg spiste og spiste og klarte heldigvis stoppe fr jeg ble alt for mett... Har ryket p en smell p en pinnekjttmiddag fr og det gjr jeg ikke igjen ;)

    Her hjemme har det kommet nye puter i sofaen. En liten tur p vestkanttorget i gr resulterte i en lengre shoppingseanse med datter i Bogstadveien. Da fikk vi ogs tatt en tur innom HM Home og jeg kjpte med fire putetrekk som skal live opp sofaen n nr hsten snart er over oss.




    Litt sliten rose stakkars.... Det rosa putetrekket i lin kostet kr 49.- (jeg vet! Superbillig) Det mrkegr med "Beautiful" kostet kr 99,- og er i flyel med slvpaljetter. Passe glam for den mrke rstiden som kommer...

    N str det kjeks og steker i ovnen, ny oppskrift som jeg har modifisert litt og som jeg legger ut et innlegg om senere dersom de er gode. Jeg dytter inn en r eggeplomme i smoothien til bde meg og datter hver morgen og eggehvitene har jeg spart opp og brukt i denne oppskriften. Forhpentligvis er de gode, ellers fr jeg finne noe annet lage med eggehvitene.

    Jeg starter altid dagen med en smoothie n, jeg er sjeldent sulten nr jeg str opp, men klarer meg fint noen timer p en kopp kaffe eller to med en skje kokosolje oppi. Men det er ikke bra for magen min og jeg blir smkvalm og slapp. Fr jeg i meg en smoothie frst gr det veldig mye bedre. Dette startet jeg med i dag ogs, og noen timer senere var jeg klar for noe litt mer mettende.


    Dagens snacktallerken med parmesan (upasteurisert), Avdems Fjelldronning (upasteurisert), kologiske tomater, alfaalfaspirer og speket plse med elg og einerbr. Nam!

    Ha en strlende sndag!

    Mona :)

  • 0

    Endelig har jeg ftt laget min egen kraft! To versjoner til og med; p kologisk kylling og okse. Det har tatt sin tid, men n er det fryst ned ferdige porsjoner til suppebaser og i isbitposer til bruk i smoothie og pizzasauser, andre sauser, ja egentlig alle steder jeg klarer dytte inn en liten porsjon kraft... :)

    Da jeg begynte ske rundt p nettet etter informasjon om lekk tarm og hvordan helbrede en utslitt kropp var kraft og dens egenskaper noe av det frste jeg ble overbevist om var viktig. Spesielt p grunn av gelatinen. I prosessen det har tatt fr jeg fikk kokt min egen kraft kjpte jeg tidlig pulvergelatin i matbutikken og rrte inn i varm te. Samtidig bestilte jeg gelatin fra iherb laget p kologisk okse. Gelatinen i matbutikken er laget p svin, og det nsker jeg minst mulig av i kroppen med mindre jeg vet det er kologisk.

    Her er gelatinen fra iherb - bestilles HER. Du kan bruke min rabattkode ved frste kjp,SDV717, da fr du 5$ i rabatt :) Husk holde ordren din under 200 nkr, da slipper du merverdiavgift og toll i tillegg. Jeg huker altid av for rimeligste fraktkost som er p flat 4$. Dersom denne ikke er tilgjengelig nr du skal velge frakt s skyldes det vekten p bestillingen din... s flg med p det...

    S - hvorfor skal vi f i oss gelatin?

    • Gelatin er et rent protein som bygger opp kollagen i kroppen! Fantastisk for hud, hr og negler! Hvorfor spryte inn kollagen i dyre dommer nr du fr det p best ( og rimeligst) mulig mte gjennom gelatinen?!
    • Gelatin normaliserer magesyreproduksjonen. Dette er viktig for alle uansett om man har skadet tarm eller ei.
    • Gelatin helbreder tarmskader. Flott! Har du mistanke om at du har lekk tarm, kjr p med gelatin. S vidt jeg vet kan man sjeldent overdosere geltain, men en god daglig dose er en toppet teskje to ganger om dagen.
    • Gelatin ker muskelmassen.
    • Gelatin inneholder aminosyren glycin som er svnfremmende. Mange som sliter med ME, fibromyalgi, depresjoner etc sliter ogs med svnen. Nok en god grunn til implementere gelatin i kostholdet.

    Gelatinen finnes som nevnt naturlig i kraft, da fr man i tillegg en god menge vitaminer og mineraler samt det gode fettet som finnes i dyret. Blant annet magnesium som det er vanskelig f i seg naturlig gjennom kostholdet og som er superviktig for kroppen. Er du utsatt for allergier og eksem s skyldes det blant annet mangel p magnesium. Totalt sett er kraft en kraftbombe det er viktig f i seg for bde store og sm. Inntil du kommer i gang med kraftkokingen s anbefaler jeg gelatin utblandet i smoothie, saft (den fra iherb lses greit opp i kalde drikker, men det gjr ikke den fra matbutikken) te eller bare i vann.

    Nr du bestemmer deg for koke kraft trenger du flgende: kraftbein, margbein eller kyllingskrott. Jeg kjpte store margbein i sverige (Coop i strmstad) og det var mye billigere enn de margbeina jeg kjpte p Jacobs i Oslo. Riktignok ikke kologisk noen av dem, men jeg ville komme i gang og det er ikke like enkelt f tak i kologiske kraftbein... Men heller ikke umulig, m bare jobbe litt for det. I tillegg kjpte jeg en hel kologisk kylling, ogs p Coop Strmstad og laget egen kraft p den, ikke sammen med oksekjttet alts :)

    Her ligger beina klare! Jeg helte i noen klunker eplecidereddik og noen sjalottlk samt en kvast rosmarin. Dette var den frste kraften jeg skulle koke og turte derfor ikke la den koke lenger enn fra 9 om morgenen til 22 om kvelden. Den skal jo aller helst st i opptil 3 dgn p under 100 grader og bare simre... Da fr man trukket ut mest av nring og gelatinen. Det fr bli i neste runde.

    Ferdig resultat! Jeg silte av kraften og lot den kjle seg ned i gryta til dagen etter. Da fordelte kraften i 4-5 dl i fryseposer samt noen isbitposer. Jeg lagde meg en kopp med kraften og litt salt og pepper og drakk til kveldsmat. Tror jeg fremover skal ha i litt grnnsaker ogs, ble litt fettete etter min smak...

    Kyllingkraften fikk st i litt over 24 timer! Fornyd med meg selv om at jeg turte sove med den p kokeplata. Men det gikk bra. Denne lagde jeg en deilig grnnsaksuppe p som falt i god smak hos bde datter og meg selv!


    Herlig mltid med litt surdeigsbakt knekkebrd (svenskt), himalayasalt og pepper p toppen. I suppa har jeg halvt om halvt kyllingkraft og vann, gulrot, klrabi, sjalottlk og persillerot. Restene ble oppbevart i kjleskapet og ble lunsjmaten min dagen etter.

    Skal du begynne et sted med omlegging av kosthold - begynn med gelatin og kraft!

    God helg!

    Mona :)





  • 2

    Jeg er en sucker for designsamarbeidene de forskjellige kjedebutikkene gjr med etablerte og hotte designere + kjendiser... Denne gangen er det Olsen tvillingene som gjr en gjesteopptreden hos Bik Bok. N har jeg shoppet hos Bik Bok siden jeg var tenring og det er jo noen r siden... dermed er jeg egentlig way utenfor mlgruppen. Men pytt sann, s lenge man kan shoppe p nett s gr det s bra :)

    Ufattelig nok fikk jeg sms om hente sendingen p Ljabru! Som dere ser p bildet hadde denne gtt fint i postkassen... Men med rosa joggesko og liten vannflaske tok jeg det som en treningstur :)

    Vel hjemme og frti minutter med trening (helt passende) fant jeg denne lille sorte saken i pakken.

    Tada! En lekker statementring i gull! Er veldig glad i store ringer og selv om jeg hadde hpet den passet p langfinger (gikk ikke dessverre, var for liten) s er jeg veldig fornyd. Herligheten kostet 99, men s kom frakt p 49 i tillegg...

    S over til mer viktige saker. Jeg skal lage en oppdatering/oppsummering om hvordan den nye omleggingen av kosthold gr her hjemme. S langt er jeg superfornyd og kjenner forandringer bde p kropp og sjel. Mer om dette i neste blogginnlegg. I mellomtiden anbefaler jeg at dere leser DETTE innlegget p bloggen til Paleoliv. Jeg kan si meg s enig med Sara, du kjenner det p kroppen nr inntaket av feil matvarer fr gjort sin skade. I gr forskte jeg meg p en skl med tyrkisk yoghurt med blbr og honning. Hadde lest et sted at flere som normalt reagerer p melk ikke reagerer p gresk og tyrkisk yoghurt. Jeg smattet i meg sklen og det smakte helt nydelig. Men etter ca en 20 minutters tid begynte jeg kjenne meg smkvalm og fikk lettere hodepine. Et par timer senere var det gtt over, men jeg vet n at jeg skal fortsette holde meg unna meieriprodukter!

    Mona


  • 0

    Vi har fjernet korn fra maten her hjemme. Men det er virkelig ikke lett. Vi savner begge bde pizza, rundstykker og brd, vafler, pannekaker m.m. Jeg synes ogs det er vanskelig finne p retter til bde frokost, lunsj og middag som kun bestr av fisk/kjtt/fugl og grnnsaker. Nr jeg n ogs har ftt kunnskap om at belgfrukter, inkludert soya og peantter er like skadelig for tarmen som gluten og laktose, ja da begrenser det seg veldig.

    Jeg leser med stor interesse bloggen til Pl Jbekk, han forklarer p en god mte skadene kornet gjr p tarmene og dermed immunforsvaret vrt. 80% av immunforsvaret ligger i tarmene og da sier det seg selv at mange sykdommer og helseplager springer ut fra et skadet fordyelsessystem. OBS! Man kan faktisk ha skader i tarmen og fordyelsessystemet selv om man ikke er plaget med magevondt...

    Jeg anbefaler virkelig at dere leser dette innleggetHERog dette HER

    N har jeg forsket en del p nett og funnet frem til flere som anbefaler bltlegging av korn for gjre denne mer opptakelig i tarmen samt frigi nringstoffene som er i kornet. Bltlegging av korn og ntter var helt vanlig fr i tiden og noe man visste mtte gjres for at tarmen skulle klare prosessere disse. En god brdoppskrift fant jeg HER og satte i gang med en brddeig i gr.

    Klikk deg gjerne inn p linken for oppskriften selv om du ikke skal bake akkurat n, her forklares det nemlig p en god mte hvorfor bltlegging og langtidsheving er et poeng.


    Ett stykk ferdig langtidshevet brd! Jeg skuffet ingrediensene i en bolle, eltet lett sammen og satte bakebollen med lokk p varmekablene p badet over natten. Deigen ble satt kl 19 og gikk i ovnen ca kl 11 dagen etter. Jeg halverte oppskriften og bruket ca 1/3 fint speltmel og 2/3 sammalt speltmel. Jeg smurte en brdoven lett med Brimi smr og bare hlte deigen oppi. Enkelt og greit! Brdet smaker godt, til og med datter syntes det var spiselig! Det er en seier, hun har normalt sterk vegring mot brd som er grovere enn loff :) N har jeg skret opp hele brdet i skiver og fryst den to og to. I kveld setter jeg en deig med kun finmalt speltmel, s fr vi se om loffen ogs faller i smak. Brd skal uansett ikke bli en stor del av vrt kosthold, men noen ganger er det kjekt ha tilgjengelig i frysern. Fremtidige prosjekter p bakefronten er pizzabunn, foccacia og vaffelrre.



    Brdskive med blbrsyltety! Sukkefritt naturligvis...

    S for svare p overskriften - korn er fortsatt noe vi skal unne oss i ny og ne, men bestevenner, det er vi ikke. For sitere Pl Jbekk: "Bltlegging er helt greit det, og kan fjerne fytinsyre, men jeg skjnner ikke hvorfor noen skulle orke bruke s mye tid p en s drlig matkilde" - Hehe.... Han har ett poeng, men godt er det!

  • Kategorier

    Arkiv

    Siste innlegg

    bilde