lykkemat -
Hjem Add Om meg Kontakt

0

God søndag!

Jeg våknet tidlig i dag og godt er det siden jeg hadde nøtter til tørk i ovnen :) Jeg er så glad i denne nøttesnacksen som jeg tidligere brukte i yoghurt, men siden jeg nå har kuttet meieriprodukter så får denne bli snacks alene. Jeg bruker honning i nøtteblandingen og den gir en søt og god "touch" til blandingen samtidig som den binder nøttene sammen og bidrar til at den blir knasende sprø.


Det krever litt planlegging å lage denne, men det er verdt det. Jeg kjøpte diverse poser med økologiske nøtter hos Jacobs på Holtet - Hasselnøtter, paranøtter, mandler og valnøtter. I tillegg brukte jeg litt solsikkefrø som jeg hadde i skapet, riktig nok ikke økologisk, men det får gå...

Som jeg har nevnt i tidligere innlegg inneholder nøtter en mengde vitaminer og mineraler pluss fett som er viktig for kroppen vår. Men de inneholder også enzymhemmere som det er viktig å deaktivere for å frigi alle godsakene i nøttene samt gjøre nøttene lettere fordøyelig for magen. Som nevnt tidligere, bløtlegging er nødvendig både for nøtter, frø og korn - gammel kunnskap som var normalt og nødvendig men som nå har gått i glemmeboken. 


Bruk rikelig med vann i bløtleggingen, minst et par/tre cm over nøttene. Tilsett noen klyper salt i vannet (viktig for å få igang prosessen). Bakerst i bildet står mandler og hasselnøtter til bløtlegging, de skal stå i ca 8 timer. Foran står valnøtter som skal stå i 4 timer og solsikkekjerner som skal stå i 2 timer. Paranøttene skal ikke bløtlegges. Skyll godt ca hver time, trengs ikke så ofte for nøttene som skal stå i 8 timer, men de bør få ca 4 skyllinger.

Når bløtleggingen er unnagjort skyller du godt for siste gang og tørker lett av nøttene i kjøkkenpapir. Deretter brer du nøttene utover en stekeplate med bakepapir og inn i ovnen på 50 grader. Bruk en tresleiv til å sette i døren slik at denne ikke lukkes helt, da slipper du ut fukten. Jeg tørket solsikkekjerner og walnøtter i ca 4 timer, men mandlene og hassenøttene stod inne over natten i ca 10 timer. 


Grovhakk nøttene og bland inn honning. Det skal ikke være mye honning, men nok til at nøttene kleber seg til hverandre. Til 5 små poser nøtter brukte jeg ca 1/4 akasiehonning. Rør godt sammen og bre utover en stekeplate med bakepapir.


Blandingen stekes på 175 grader i ca 15-20 minutter. Følge med så den ikke brenner seg! Jeg rører ikke i blandingen underveis da jeg ønsker litt gode klumper som sluttresultat.


Nam, dette er godt! La blandingen avkjøles helt på brettet før du bryter opp i passende biter og fyller på en lufttett krukke. Perfekt snack når du er litt sulten. Egner seg supergodt til å ha på jobben så du kan snackse litt når du er fysen på noe godt. 

Mona :)


 • 1

  Frokost er alltid en god start på dagen :) Salat av spinatblader, avocado, pinjekjerner, noen blader basilikum og en skvis med sitron og en god dæsj olivenolje sammen med rester fra gårsdagens middag (kjøttdeig med tomatsaus) og toppet med noen biter fetaost, smaker himmelsk!

  f

  God frokost :)

  Marit

   

   

   

   

 • 0

  Her er oppskrift på en enkel, god og sunn salat som egner seg godt både til lunsj og middag. Her kan du også gjerne bruke kjøttrester fra dagen før. Jeg hadde ca 120 g Entrecote fra middagen dagen før som jeg har brukt i denne retten. Quinoa er et frø som minner litt om en krysning av ris og couscous og er proppfull av proteiner! Den er også en god kilde til fosfor, jern, magnesium, vitamin A, E og B. Den inneholder dessuten mye sunt fett. Det er viktig at Quinoaen skylles godt for å fjerne saponinen som beskytter frøet mot å bli spist av insekter. Jeg skyller Quinoaen i vekselsvis kaldt og varmt vann, ca 4 ganger og i ca 30 sek på hver temperatur.  Oppskriften er fin til èn stor porsjon, så er det bare å gange opp i forhold til hvor mange du lager til :) Slik gjør du:

  1 dl Quinoa

  2dl Vann

  Start med å skylle Quionaen godt. Kok opp vannet og hell i Quinoaen. La denne koke på middels varme i ca 10-12 minutter. Følg med mot slutten så den ikke setter seg fast i bunnen.

  Kutt opp i passende biter:

  4 cherrytomater

  2 soltørkede tomater

  En passende porsjon fetaost 

  5 basilikumblader

  Kutt opp kjøttet i munnfullstore biter

  Når Quinoaen er ferdig kokt blander du alt godt sammen og legger ut på en tallerken. Jeg liker at alle ingrediensene er kalde bortsett fra Quinoaen. Men du kan også fint lage denne kvelden i forveien og ta med som lunsjmat. Eller du kan bruke kjøtt du steker opp samtidig hvor både Quinoaen og kjøttet er varmt - smak og behag :)

  Hell litt olivenolje over og strø på litt Himalayasalt, pepper og pynt gjerne med noen basilikumblader og server!

  Mona :)

 • 0

  Hurra! Jeg er så heldig å få med meg Marit og vi skal ha en fast mandagsserie der vi lager herlig og sunn lunsj/middag! Jippi! I dag dro vi avgårde til Jacobs på Holtet og planen var at vi skulla lage fersk tunfisk og søtpotetmos. Men tror du de hadde fersk tunfisk? Nope... Dermed måtte vi vende oss til mannen bak fiskedisken - "Hva er godt?"

  Til svar fikk vi Rødspette, det var hans favoritt! Hverken Marit eller jeg har noen erfaring med Rødspette, men den utfordringen tok vi... :) For å tease dere litt, her er ferdig resultat:

  Her er råvarene vi kjøpte inn: Rødspettefileter, basilikum, asparges, babyspinat, pinjekjerner, sitron evnt lime. Fra før hadde vi parmesan, hvitløk, olivenolje, salt og pepper.

  Vi startet med å lage pestoen. Vi brukte en potte basilikum ( som er rik på en mengde godsaker, blant annet vitamin K, magnesium og antioksidanter), en pose pinjekjerner, ett fedd hvitløk, en kvart sitron og en god klunk olivenolje. Prøv deg frem med litt og litt olivenolje mens du mikser i en god blender.


  Konsistensen på pestoen skal være kremete og fyldig slik at den ikke renner.

  Da er vi klare for å begynne med fisken! Vi la en filet på en fjøl og la på et lag basilikum toppet med en god klatt pesto.  Vi rullet sammen filetene og la de på en damprist over kokende vann. Vi lot det dampe i ca 8 minutter, følg med, når fisken er hvit og den løsner fint fra hverandre er den klar.  Mens fisken dampet; brakk vi av den nederste delen på aspargesen, den knekker naturlig der det er riktig , vi har også valgt å skrelle av de små "tappene" langs roten på aspargesen. Deretter slapp vi de ned i kokende vann i ca ett minutt. Når de er ferdig kokt er det viktig å bremse ned kokeprosessen, ha gjerne klart en bolle med kaldt vann med isbiter i. 


  Så la vi ut babyspinat på en tallerken, krydret med salt og pepper og en dæsj olivenolje, litt pesto på siden og noen båter med sitron for smaken og pyntens skyld ;)


  Voila! Ferdig resultat!


  Jentene som kan det å kose seg! Ikke bare smakte maten utrolig godt, vi tillot oss et glass eller to med Prosecco også. Hurra for mandagsinspo!

  Ha en flott mandag!

  Marit & Mona

 • 0

  Fortsatt god søndag godtfolk!

  Kakene/kjeksene som jeg har bakt er nå ferdige. Det var ikke en vrien oppskrift, og å lage deigen/røra gikk kjapt. Men disse skal stå i ovnen i ca 3 og en halv time... Bare sånn for å advare.

  Jeg hadde eggehviter fra 5 eller 6 egg som jeg har oppbevart i en glasskrukke som tidligere inneholdt kokosolje. Kjenner jeg blir mer og mer husmor som vasker og tar vare på glass og kartonger :) Men nå når jeg planlegger mat og lager så uendelig mye mer fra bunnen av så trenger man gode oppbevaringsbeholdere. Og resirkluering er jo positivt ;)

  Eggehvitene ble pisket med et dryss himalayasalt til de er skummete og hvite. Så tilsatte jeg tre spiseskjeer med fiberhusk og to spiseskjeer med kakaopulver. dette rørte jeg litt inn før jeg pisket det godt inn med miksmaster. Så tilsatte jeg fire dråper med stevia uten smak og tre dråper stevia  med english toffee. Begge fåes kjøpt i helsekosten og på iherb. HER er den med english toffee. Til slutt helte jeg ca en dl akasie honning i en stråle men jeg mikset det hele sammen. 


  Røra blir seig og lys sjokoladefarget. Jeg fylte en sprøytepose og sprutet ut passende kaker/kjeks på et bakepapir jeg penslet med itt ghee (klarnet smør) for å sikre at kakene/kjeksene ikke sitter fast i bakapapiret. Jeg trodde de kom til å flyte mer ut og beregnet derfor god plass i mellom hver bit, men det er ikke nødvendig...

  Så er det inn i ovnen på 140 grader i 30 minutter. Deretter skrues varmen ned til rundt 80/90 grader og kakene/kjeksen skal stå i tre timer til! Jeg har funnet oppskriften (som jeg har modifisert litt) på Kraftmamma.no. En blogg jeg virkelig anbefaler! Her finner jeg mye inspirasjon og ikke minst kunnskap om ernæring og tradisjonskost.   Ferdig resultat! Ser muligens ikke så veldig innbydende ut... Jeg er også usikker på om de er verdt tiden det tar å lage. En venninne kom innom og fikk prøvesmake, og vi er i grunn enige om at hvis jeg skal lage denne en gang til så er det verdt å putte noen godsaker inni. Bær eller nøtter eller mørk sjokolade kanskje. Men det viktigste er om datter liker, gjør hun det så har vi nok et sunt alternativ å sende med i matpakken eller bare som snack på kvelden.

  Nyt resten av søndagen!

  Mona :) • 0

  Endelig har jeg fått laget min egen kraft! To versjoner til og med; på økologisk kylling og okse. Det har tatt sin tid, men nå er det fryst ned ferdige porsjoner til suppebaser og i isbitposer til bruk i smoothie og pizzasauser, andre sauser, ja egentlig alle steder jeg klarer å dytte inn en liten porsjon kraft... :)

  Da jeg begynte å søke rundt på nettet etter informasjon om lekk tarm og hvordan helbrede en utslitt kropp var kraft og dens egenskaper noe av det første jeg ble overbevist om var viktig. Spesielt på grunn av gelatinen. I prosessen det har tatt før jeg fikk kokt min egen kraft kjøpte jeg tidlig pulvergelatin i matbutikken og rørte inn i varm te. Samtidig bestilte jeg gelatin fra iherb laget på økologisk okse. Gelatinen i matbutikken er laget på svin, og det ønsker jeg minst mulig av i kroppen med mindre jeg vet det er økologisk. 

  Her er gelatinen fra iherb - bestilles HER. Du kan bruke min rabattkode ved første kjøp, SDV717, da får du 5$ i rabatt :) Husk  å holde ordren din under 200 nkr, da slipper du merverdiavgift og toll i tillegg. Jeg huker altid av for rimeligste fraktkost som er på flat 4$. Dersom denne ikke er tilgjengelig når du skal velge frakt så skyldes det vekten på bestillingen din... så følg med på det...

  Så - hvorfor skal vi få i oss gelatin?

  • Gelatin er et rent protein som bygger opp kollagen i kroppen! Fantastisk for hud, hår og negler! Hvorfor sprøyte inn kollagen i dyre dommer når du får det på best ( og rimeligst) mulig måte gjennom gelatinen?!
  • Gelatin normaliserer magesyreproduksjonen. Dette er viktig for alle uansett om man har skadet tarm eller ei. 
  • Gelatin helbreder tarmskader. Flott! Har du mistanke om at du har lekk tarm, kjør på med gelatin. Så vidt jeg vet kan man sjeldent overdosere geltain, men en god daglig dose er en toppet teskje to ganger om dagen.
  • Gelatin øker muskelmassen. 
  • Gelatin inneholder aminosyren glycin som er søvnfremmende. Mange som sliter med ME, fibromyalgi, depresjoner etc sliter også med søvnen. Nok en god grunn til å implementere gelatin i kostholdet.

  Gelatinen finnes som nevnt naturlig i kraft, da får man i tillegg en god menge vitaminer og mineraler samt det gode fettet som finnes i dyret. Blant annet magnesium som det er vanskelig å få i seg naturlig gjennom kostholdet og som er superviktig for kroppen. Er du utsatt for allergier og eksem så skyldes det blant annet mangel på magnesium.  Totalt sett er kraft en kraftbombe det er viktig å få i seg for både store og små. Inntil du kommer i gang med kraftkokingen så anbefaler jeg gelatin utblandet i smoothie, saft (den fra iherb løses greit opp i kalde drikker, men det gjør ikke den fra matbutikken) te eller bare i vann.

  Når du bestemmer deg for å koke kraft trenger du følgende: kraftbein, margbein eller kyllingskrott. Jeg kjøpte store margbein i sverige (Coop i strømstad) og det var mye billigere enn de margbeina jeg kjøpte på Jacobs i Oslo. Riktignok ikke økologisk noen av dem, men jeg ville komme i gang og det er ikke like enkelt å få tak i økologiske kraftbein... Men heller ikke umulig, må bare jobbe litt for det. I tillegg kjøpte jeg en hel økologisk kylling, også på Coop Strømstad og laget egen kraft på den, ikke sammen med oksekjøttet altså :)

  Her ligger beina klare! Jeg helte i noen klunker eplecidereddik og noen sjalottløk samt en kvast rosmarin. Dette var den første kraften jeg skulle koke og turte derfor ikke å la den koke lenger enn fra 9 om morgenen til 22 om kvelden. Den skal jo aller helst stå i opptil 3 døgn på under 100 grader og bare simre... Da får man trukket ut mest av næring og gelatinen. Det får bli i neste runde.

  Ferdig resultat! Jeg silte av kraften og lot den kjøle seg ned i gryta til dagen etter. Da fordelte kraften i 4-5 dl i fryseposer samt noen isbitposer. Jeg lagde meg en kopp med kraften og litt salt og pepper og drakk til kveldsmat. Tror jeg fremover skal ha i litt grønnsaker også, ble litt fettete etter min smak...

  Kyllingkraften fikk stå i litt over 24 timer! Fornøyd med meg selv om at jeg turte å sove med den på kokeplata. Men det gikk bra. Denne lagde jeg en deilig grønnsaksuppe på som falt i god smak hos både datter og meg selv!


  Herlig måltid med litt surdeigsbakt knekkebrød (svenskt), himalayasalt og pepper på toppen. I suppa har jeg halvt om halvt kyllingkraft og vann, gulrot, kålrabi, sjalottløk og persillerot. Restene ble oppbevart i kjøleskapet og ble lunsjmaten min dagen etter.

  Skal du begynne et sted med omlegging av kosthold - begynn med gelatin og kraft!

  God helg!

  Mona :)